Beredskabet på Fyn står foran omfattende ændringer, hvis en ny dimensioneringsplan bliver vedtaget.
Planen, som er udarbejdet af det fælleskommunale Beredskab Fyn, indebærer en række tilpasninger, herunder nedlæggelse af flere køretøjer og en omfattende udskiftning af materiel. Ifølge en pressemeddelelse fra Beredskab Fyn er målet at sikre, at beredskabet fortsat kan levere en effektiv indsats ved både daglige hændelser og større krisesituationer.
Planen har allerede fået godkendelse fra beredskabskommissionen, og Beredskabsstyrelsen har vurderet, at “Beredskab Fyn med den planlagte dimensionering vil kunne iværksætte og gennemføre en forsvarlig indsats for hverdagshændelser.” Samtidig vurderes det, at dimensioneringen også vil imødekomme håndteringen af større og ekstraordinære hændelser. Planen skal nu igennem de forskellige kommunalbestyrelser på Fyn til endelig godkendelse.
Færre køretøjer, men større selvstændighed
En af de væsentlige ændringer i planen er, at Beredskab Fyn fremover selv vil anskaffe og leasingfinansiere sine køretøjer fremfor at leje dem fra eksterne aktører som Falck. Sådan en ændring vil medføre en årlig merudgift på cirka 0,8 millioner kroner, som kommunerne skal finansiere. Ifølge Beredskab Fyn giver leasingmodellen mulighed for større kontrol over flåden og en mere fleksibel tilgang til udskiftning af køretøjer efter behov.
Dimensioneringsplanen indebærer også en nedlæggelse af flere køretøjer, som bruges sjældent. To tankvogne, en liftvogn, en “Hurtig Sluknings Enhed” og en redningsvogn vil blive udfaset. Det betyder, at beredskabet i visse områder, herunder Nyborg og Svendborg, vil blive reduceret fra 2+12 til 2+10. I Aarup vil liftvognen blive fjernet, og i Ringe vil Hurtig Sluknings Enheden blive udfaset. Svendborg mister også sin redningsvogn, når kommunens tilkøb af denne ophører ved årets udgang.
Store udskiftninger og rokader
Selvom nogle køretøjer bliver nedlagt, er der stadig planlagt en række nyanskaffelser og udskiftninger af køretøjer på tværs af Fyn. Autosprøjter vil blive udskiftet i Marstal, Odense Åsumvej, Glamsbjerg og flere andre steder frem mod 2028. Tankvogne vil også blive udskiftet i flere byer, herunder Svendborg, Rudkøbing og Glamsbjerg.
For slangetendere, som bruges til vandforsyning ved større brande, er der endnu ikke lagt en konkret udskiftningsplan. Ifølge Beredskab Fyn er det en prioritet at udarbejde et tidssvarende koncept for disse køretøjer, som i dag ikke anvendes ret ofte.
Derudover vil højderedningskøretøjer, herunder drejestiger i Odense, Nyborg og Svendborg, blive udskiftet i 2026. Reservedrejestigen i Odense Åsumvej vil også blive fornyet og flyttet til andre stationer.
Den nye dimensioneringsplan fokuserer på at sikre, at Beredskab Fyn kan levere en tidssvarende og effektiv beredskabsløsning, samtidig med at der er fokus på økonomisk ansvarlighed, og ifølge dem vil planen kunne “imødekomme fremtidige udfordringer”.
I pressemeddelelsen fra Beredskab Fyn fremgår der ikke oplysninger om ændringer for brandstationen i Middelfart. Fokus i dimensioneringsplanen ligger primært på tilpasninger i byer som Nyborg, Svendborg, Aarup og Ringe, hvor flere køretøjer bliver udfaset eller omrokeret.
Planen afventer nu den endelige godkendelse fra ejerkommunernes kommunalbestyrelser.