Danmark tilslutter sig i dag den internationale erklæring Zero Debris Charter, som skal begrænse mængden af rumskrot og skabe en mere bæredygtig udnyttelse af rummet. Det sker i en tid, hvor risikoen for kollisioner mellem satellitter og skrot er stigende.
Mængden af rumskrot er vokset dramatisk de seneste år. Ifølge det Europæiske Rumagentur (ESA) kredser mere end 40.500 stykker rumskrot på over 10 centimeter i diameter nu om jorden. Hertil kommer millioner af mindre fragmenter, der ikke kan identificeres.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund understreger vigtigheden af den danske tilslutning:
– Vi er nødt til at udvise den samme ansvarlighed i rummet, som vi kræver på jorden. Satellitter spiller en afgørende rolle i vores hverdag og for Europas sikkerhed. Derfor er det afgørende, at vi nu tilslutter os Zero Debris Charter.
Erklæringen, som er udarbejdet af ESA, opstiller mål og principper for at minimere skrot i rummet. Frem mod 2030 arbejder ESA mod, at europæiske rumaktiviteter ikke skaber nyt rumskrot. Allerede nu stilles der krav om, at satellitter bringes ud af kredsløb inden for 25 år efter endt mission.
Voksende problem med rumskrot
Rummet bliver stadig mere trafikeret. ESA forventer, at hundredtusindvis af satellitter sendes i kredsløb over det kommende årti. Hændelser som den skelsættende kollision i 2009 mellem to satellitter over Sibirien har været med til at sætte fokus på problemet.
Rumskrot udgør ikke alene en risiko for aktive satellitter, men også for andre rumfartøjer. Eksempelvis har den internationale rumstation (ISS) gentagne gange været nødt til at justere sin bane for at undgå sammenstød med fragmenter.
Senest blev Andreas Mogensens planlagte rumvandring uden for ISS aflyst på grund af risikoen fra ukontrollerbare vragrester i rummet.
Strategi for bæredygtig rumfart
Danmark har de seneste år intensiveret sit fokus på bæredygtighed i rummet. I november lancerede regeringen en ny strategi for rumforskning og -innovation. Her spiller ansvarlig udnyttelse af rummet en central rolle.
Med underskrivelsen af Zero Debris Charter føjer Danmark sig til en voksende liste af lande og organisationer, der forpligter sig til at rydde op i rummet. Charteret er allerede underskrevet af 135 organisationer samt 16 andre lande, heriblandt Sverige, Storbritannien og Tyskland.
Danmarks formelle tilslutning finder sted i dag kl. 15.00 på ESA’s rådsmøde i Paris.
Fakta om rumskrot:
- 40.500 stykker rumskrot større end 10 cm kredser om jorden.
- Hundredvis af millioner mindre fragmenter findes i kredsløb.
- ESA arbejder mod en fremtid uden nyt rumskrot inden 2030.
- Den danske lovgivning stiller krav om, at satellitter fjernes fra kredsløb inden 25 år.