Fyns Politi og de ti kommuner i politikredsen har netop præsenteret deres samarbejdsplan for 2025. Med overskriften “nærhed og tryghed” vil politiet og kommunerne intensivere indsatsen for at forebygge kriminalitet og skabe mere sikre rammer – både fysisk og digitalt.

Planen, der hvert år bliver revideret, fremhæver fire centrale indsatsområder: nærhed og tryghed, trafiksikkerhed, forebyggelse af digital kriminalitet og bekæmpelse af organiseret kriminalitet.

Politidirektør Arne Gram åbner forordet med at fortælle om vigtigheden af et tæt samarbejde mellem de involverede parter:

– Et trygt og sikkert samfund sikres blandt andet gennem et nært og tillidsfuldt samarbejde med øvrige myndigheder, samarbejdspartnere og borgerne. Gennem mange år har Fyns Politi skabt et tæt og stærkt samarbejde med kommunerne i Fyns politikreds, hvor en række kriminalitetsudfordringer løses gennem en gensidig forpligtende tilgang.

Samtidig deler stabschef Lisa Vibe-Pedersen sine refleksioner over samarbejdsplanen for Kredsrådet 2025.

– Vi har igen i år i samarbejdsplanen valgt at fokusere på kriminalitetsproblematikker, som kræver et tæt samarbejde, indleder hun og fortsætter:

– Jeg glæder mig til endnu et år, hvor Kredsrådet skal arbejde med vigtige initiativer, som sætter nærhed og tryghed blandt borgerne højt på dagsordenen.

Her er et overblik over de centrale punkter i samarbejdsplanen for Kredsrådet 2025:

Nærhed og tryghed

Planen prioriterer arbejdet med udsatte borgere, hvor en helhedsorienteret tilgang skal sikre bedre hjælp til borgere med psykiske udfordringer. Det sker blandt andet gennem samarbejde mellem politi, socialsektor og psykiatri (PSP).

Kredsrådet retter også fokus mod unges stigende brug af opioider, hvor tal fra Sundhedsstyrelsen viser en markant stigning i antallet af indlæggelser. En national udvikling, der også påvirker Fyn, får nu Kredsrådet til at arrangere en konference, hvor eksperter og myndigheder kan dele viden om, hvordan problemet bedst tackles.

Trafiksikkerhed

Sikkerheden på vejene er en fortsat prioritet for politiet og kommunerne. Et særligt fokusområde i 2025 er bløde trafikanter som el-løbehjul og elcykler, hvor der ofte opstår ulykker. Ved at bruge data fra skadestuer vil politiet målrette færdselsindsatserne for at mindske antallet af uheld.

Projektet “Kør Rent” fortsætter samtidig som en vigtig indsats mod kørsel i påvirket tilstand, der ifølge politiets statistikker stadig er et voksende problem.

Forebyggelse af digital kriminalitet

For fjerde år i træk sætter samarbejdsplanen fokus på digital kriminalitet, som ifølge Fyns Politi både rammer ældre, børn og unge. Borgmester c fra Langeland Kommune understreger vigtigheden af forebyggelse blandt ældre:

– Da vi oplever, at flere af vores ældre medborgere udsættes for IT-kriminalitet, er det uhyre vigtigt, at de bliver orienteret om de forholdsregler, de skal tage, for at undgå at blive udnyttet.

For de yngre generationer handler indsatsen om at skabe bedre forståelse for sikker onlineadfærd. Platforme som Telegram nævnes som særligt problematiske, da de ofte bruges til at dele ulovligt materiale og rekruttere unge til kriminelle handlinger.

– Nettet kan være et spændende og lærerigt sted for alle, men desværre er der masser af faldgruber, som unge ikke kan gennemskue. De risikerer derfor at blive ofre for kriminalitet, hvorfor det er vigtigt med oplysning om sikker færden, siger politikommissær ved Fyns Politi Morten Ravn.

Bekæmpelse af organiseret kriminalitet

Rockere og bander forbliver en udfordring på Fyn, og derfor fastholder politiet en offensiv strategi. Gennem tæt samarbejde med kommunerne og SSP-indsatser vil politiet fokusere på at forhindre rekruttering af børn og unge til bandemiljøerne. Samtidig vil politiet bruge juridiske værktøjer som visitationszoner og opholdsforbud for at begrænse gruppernes aktiviteter.

Planen sætter ifølge Fyns Politi rammerne for endnu et år med strategiske indsatser, der skal skabe et mere trygt og sikkert Fyn for alle borgere.