Et nyt boligprojekt på Sølyst har skabt politisk debat i Nyborg Byråd. Viceborgmester Michael Gertsen retter en skarp kritik af planerne om at ændre lokalplanen for området, så der kan opføres to boligblokke i seks etager.
Ifølge Gertsen blev den nuværende lokalplan vedtaget i 2014 med klare betingelser for, hvordan området må udvikles.
– Vi har en lokalplan, der giver mulighed for at bygge, men under forudsætning af, at Sølyst bevares, og at nye bygninger respekterer kulturarven. Sølyst er bevaringsværdig, og der gælder et forbud mod nedrivning, siger han.
Han understreger, at lokalplanen harmonerer med kommunens strategi for kulturarv, som blandt andet er fastlagt i en nyligt færdiggjort kulturarvsmasterplan.
– Den masterplan er en samlet oversigt over kommunens værdifulde bygninger og beskriver, hvordan vi bedst kan sikre en ordentlig bevaring. Det fremlagte projekt går stik imod den tilgang, siger Gertsen.
Kritik af projektets arkitektur og miljøpåvirkning
Viceborgmesteren er desuden kritisk over for det arkitektoniske udtryk i det foreslåede byggeri.
– Smag og behag er forskellige, og jeg er ikke arkitektuddannet, men jeg må konstatere, at projektet på ingen måde harmonerer med kvarterets udtryk. Flere har givet udtryk for, at det ligner noget fra Dubai og går imod det brand, vi forsøger at skabe for Nyborg som en gammel købstad og kongeby, siger han.
Gertsen påpeger også de miljømæssige konsekvenser ved at rive ned og bygge nyt i stedet for at renovere.
– Nybyggeri sætter store negative klimaaftryk, men det er desværre ikke et tema, der fylder meget politisk i Nyborg Kommune, siger han.
Lang proces og øget pres på forvaltningen
Hvis en ny lokalplan vedtages, vil det ifølge Gertsen kræve en omfattende sagsbehandling, som kan trække ud i flere år.
– Forvaltningen oplyser, at en sådan proces normalt kan tage et til to år, før bygherren kan stikke spaden i jorden. Det betyder, at andre lokalplaner og opgaver risikerer at blive nedprioriteret, og det er ikke usandsynligt, at der vil skulle ansættes ekstra personale for at håndtere opgaven, siger han.
Byrådet står dermed over for en principiel diskussion om, hvorvidt udviklingen af Sølyst skal ske gennem nybyggeri eller ved at fastholde den eksisterende lokalplan og fokusere på bevaring.